Laborator - Metrologie

 

Laboratorul Metrologie are destinația de a executa măsurări de precizie a: mărimilor geometrice (lungimi, unghiuri), stării suprafețelor (rugozitatea), abaterilor de formă și poziție. Laboratorul Metrologie include o sală de instruire teoretică și practică dotat cu instrumente clasice, precum și instrumente moderne cu posibilitatea achiziției datelor în calculator. Laboratorul este dotat cu instrumente și echipamente de diferită precizie și destinație printre care pot fi menționate Scanerul 3D ATOS Core și Rugozimetrul digital Surftest SJ-210 MITUTOYO.

 

Scaner 3D ATOS Core

Scanerul 3D optic este destinat pentru măsurarea și evaluarea obiectelor de dimensiuni mici până la medii. ATOS Core utilizează o tehnologie nouă și inovatoare oferind posibilitatea măsurării și inspecției complet automatizate a pieselor. Spre deosebire de sistemele clasice de măsură CMM unde se măsoară tactil punct cu punct, sistemul ATOS măsoară non-contact întreaga suprafață a obiectului generând un „nor de puncte” foarte dens ce înmagazinează cu acuratețe deosebită toate detaliile reperului măsurat.

Pentru pregătirea teoretică și practică în domeniul metrologiei optice SPECTROMAS, in parteneriat cu GOM Germania, vine în întâmpinarea nevoii de formare a viitorilor ingineri cu o soluție hardware și software la cheie, care cuprinde toate elementele necesare. Cursurile dezvoltate sunt deja integrate cu succes în curricula universităților din întreaga lume, utilizatorii sistemelor optice de scanare 3D incluzând companii internaționale din industria auto, aviație, industria aerospațială și furnizori ai acestora.

 

 

 

Rugozimetrul digital Surftest SJ-210 MITUTOYO

Rugozimetrul digital Surftest SJ-210 MITUTOYO este destinat pentru aprecierea rapidă și precisă a parametrilor rugozității suprafeței. Pentru măsurarea parametrilor rugozității suprafețelor greu accesibile, unitatea de avans, împreună cu capul de palpare, este demontabilă de corpul instrumentului, având legătura prin cablu elastic. Rugozimetrul Surftest SJ-210 poate prezenta rezultatele măsurării conform standardelor JIS și ISO, de asemenea ANSI și VDA. Datele obținute pot fi transmise pentru prelucrare și stocare în calculator, sau transmise către imprimante speciale (de dimensiuni reduse) când măsurările se execută în condiții de secție. Instrumentul poate lucra de la bateria acumulator, sau de la rețeaua de 220 V cu posibilitatea deconectării automate în cazul neutilizării o perioadă de timp.