În oraşul Străşeni a fost inaugurat, astăzi, oficial Colegiul de inginerie, care garantează locuri de muncă după absolvire. Cele 25 de persoane înmatriculate vor activa la fabricile de cablaje din ţară, după ce vor ieşi de pe băncile instituţiei de învăţământ. Oferta colegiului este atât de tentantă, încât o mamă, care şi-a dus fiul la admitere, a decis să devină şi ea studentă.
Elena Aprodu susţine că are curaj să studieze la Colegiul de inginerie, deşi ultima dată a fost într-o ipostază similară acum două decenii. Fiul ei îi este acum coleg.
„Lui i se dă mai uşor, că el este proaspăt venit de pe băncile liceului. Mama a terminat 20 de ani în urmă”, a spus studenta Elena Aprodu.
Iniţial, Liviu Aprodu a depus actele la o universitate din Chişinău. S-a răzgândit însă, după ce a aflat despre oferta Colegiului de inginerie din Străşeni.
„Aici este legat de calculatoare, mă mai pricep aşa, măcar cât de cât, în tehnică şi mi s-a părut interesant”, a afirmat studentul Liviu Aprodu.
Iar Diana Gaidău a absolvit liceul acum zece ani, însă abia acum a decis să obţină o profesie.
„Aici sunt multe utilaje, de asta şi ne-am hotărât, pentru că e foarte multă practică”, a spus studenta Diana Gaidău.
Studenţii învaţă câteva luni, iar ulterior merg la fabrici pentru a munci. Sunt răsplătiţi cu burse de studii, care pornesc de la 600 de lei şi cresc substanţial în perioada de practică. Fabrica de cablaje din Bălţi, de exemplu, le plăteşte studenţilor salarii de cinci mii de lei.
„A fost interesant, unele lucruri cu utilajele grele, pneumatica, e ceva nou”, a afirmat studentul Ion Boțan.
Colegiul a fost vizitat astăzi de premierul Pavel Filip. Oficialul şi-a aminti că şi el a câştigat primii bani pe vremea când era student la inginerie.
Studenţii de la acest colegiu învaţă în baza unui program realizat de experţi din Germania. Instituţia are semnate contracte cu 12 companii din industria automotive, care investesc în pregătirea tinerilor. Cheltuielile pentru un student sunt de 1.800 de euro anual, aici fiind incluse plăţile pentru cazare şi masă.
„Am dezvoltat ideea că este nevoie de un sistem de învăţământ, care să fie între universitate şi şcolile profesionale”, a zis specialistul din Germania, Schneider Herfried.
„Nu doar să pregătim oamenii pentru asamblare, dar să facem un pas mai departe, să vorbim despre inginerie mecanică, despre software”, a spus premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.
În prezent, la Colegiul de inginerie există două specialităţi: mecatronica şi utilajul industrial. Începând cu anul viitor, tinerii vor mai învăţa logistică şi cusătorie.