Antreprenoriatul social a fost promovat în rândul tinerilor din raionul Strășeni

Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului (APA) a inclus în agenda de promovare a întreprinderilor sociale tinerii din raionul Strășeni. 

Întrunirea s-a desfășurat în incinta Colegiului de Inginerie cu participarea studenților din cadrul Colegiului, cât și a tinerilor de la IP Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din or.Strășeni. 

La întrunire au fost prezente 48 de persoane.  

   

Cu cuvânt de salut în cadrul evenimentului au venit Dl Viorel Jardan, președintele raionului Strășeni și dna Gabriela Frunza, directoarea Colegiului de Inginerie.

Dl Viorel Jardan a vorbit despre importanța întreprinderilor sociale pentru integrarea localnicilor, inclusiv din grupurile defavorizate, în dezvoltarea comunităților. „Tinerii sunt viitorul țării, iar cunoștințele teoretice și practice obținute îi vor stimula pentru încadrarea în activitățile socio – economice în localitățile de baștină și vor contribui la diminuarea exodului brațelor de muncă” – a menționat președintele.

Dna Gabriela Frunza a menționat, că vizita liceenilor la colegiu este simbolică și va contribui la promovarea specialităților studiate aici și atragerea noilor studenți.

Participanții au fost informați despre conceptul, defiiniția întreprinderii sociale, scopul de funcționare a acestuia, laturile comune și diferența de funcționare a întreprinderilor sociale, modul de repartizare a profitului – toate comparativ cu întreprinderile tradiționale.

O atenție deosebită a fost acordată principiilor de funcționare a unei întreprinderi sociale, pașii care trebuie întreprinși pentru a înregistra o asemenea întreprindere, gestionării corecte a afacerii, suportului acordat de stat prin programe speciale de susținere și de donatori prin intermediul proiectelor internaționale.

Întrunirea a fost desfășurată interactiv, fapt ce a favorizat dialogul dintre expert și participanți. Participanții au fost încurajați să-și expună dorința de participare la instruiri speciale, pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniul vizat. Pe parcursul întrunirii au fost distribuite pliante cu informații succinte despre întreprinderile sociale, a fost vizionat un video-spot la temă.

Urmare încheierii prezentării și sesiunii de discuții, tinerii au fost invitați de Dna Director să întreprindă o excursie prin sălile de studii și laboratoarele instituției pentru a cunoaște programele de formare profesională în învățământul dual, bunele practici europene aplicate.  

Ion Florea, student în anul doi, a prezentat conceperea și realizarea schemelor de montaj ale echipamentelor mecatronice, a povestit de ce a ales specialitatea de inginer și importanța aplicării tehnologiilor moderne în industriile contemporane.  

         

 

Evelina Potîng, elevă în clasa XII-a a liceului „Mihai Eminescu” din Strășeni, a spus că excursia a fost binevenită pentru orientarea tinerilor în alegerea profilului de studii după absolvirea liceului. Eleva a menționat că promovarea antreprenoriatului social și informația primită au suplinit cunoștințele în domeniu și au fost un imbold pentru a rămâne în comunitatea de baștină după absolvirea liceului. 

Concluzionăm, că întreprinderile sociale au un impact social semnificativ, iar activitatea acestora este direcționată spre dezvoltarea comunitățillor, inclusiv generarea locurilor de muncă pentru persoanele din grupurile defavorizate, contribuie la formarea profesională și incluziunea socială a acestora. 

 

 

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului Antreprenoriatul Social – punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților”, implementat de Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului