Premierul a vizitat Colegiul de inginerie din Strășeni: „Aici este viitorul, de aceea vrem să dezvoltăm platforme industriale peste tot în țară”

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat astăzi Colegiul de inginerie cu sistem de învățământ de tip dual după model german, amplasat în raionul Strășeni și creat în cadrul Zonei Economice Libere Bălți. Premierul a evaluat condițiile de studii, sălile dotate cu laboratoare și utilaje industriale modernizate. Celor 72 de elevi care-și fac studiile aici, instituția le oferă cămin, bursă, salariu, dar și loc de muncă.

„Aici este viitorul. Este cea mai bună organizare care asigură o sincronizare perfectă în procesul de studii, academic și de producere. Fără o bază solidă de formare profesională a inginerilor nu te poți aștepta la investiții serioase în  acest sector. Cu ajutorul unor asemenea centre noi soluționăm problema lipsei cadrelor înalt specializate. Aici, deși sunt studenți puțini, gradul lor de încadrare în câmpul muncii este de 100%”.

În context, Ion Chicu a menționat că dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei.

„Asemenea platforme industriale reprezintă o soluție testată de renaștere a localităților și chiar a regiunilor. Acest exemplu trebuie replicat în toate raioanele. Avem deja un început bun. Copiii noștri, după ce devin ingineri, vor avea posibilitatea să muncească aici, tocmai de aceea vrem să dezvoltăm platforme industriale peste tot în țară”, a precizat premierul, adăugând că, în acest sens, vor fi purtate discuții cu investitorii mari din țară, interesați de dezvoltarea unor asemenea centre.

Ion Chicu a discutat și cu elevii, aceștia au declarat că sunt mulțumiți de condițiile pe care le oferă instituția. Colegiul de inginerie în cadrul ZEL Bălți are posibilitatea de instruire a circa 500 de elevi și are încheiate contracte pentru angajare a studenților cu 17 agenți economici din țară.

La final, în Cartea instituției, Ion Chicu a lăsat următorul mesaj „Aici renaște Moldova.”

Sursa: www.gov.md